‘Goed doen moet superlekker smaken en gezond zijn’

Dit zijn de keukenprinsen  André van Vroenhoven en Ramon van der Wel, oftewel de productontwikkelaars achter de Soupalicious-soepen. ‘Goed doen moet ook echt superlekker smaken en gezond zijn, anders werkt het niet.’  Een lofzang op liefde voor koks.

Ze worden liever niet omschreven als gepokt en gemazeld in de keuken, dat vinden ze niet lekker bekken en lekkerbekken zijn het. Maar beide heren zijn wel enorm gerijpt en ambachtelijk gegaard in de buurt van fornuizen en kookketels.
Ramon van der Wel en André van Vroenhoven beschikken samen over minstens 70 jaar kookervaring waarin kennis werd opgedaan in sterrenrestaurants, maar ook in eigen bedrijven. Ze hebben een voorliefde voor het ontwikkelen van recepten. André: ‘Het is natuurlijk leuk om uit de losse pols lekker te koken, maar ik vind het mooier als je dat dan heel nauwkeurig opschrijft, zodat je dat kunt herhalen. Ik begon al recepten te schrijven toen ik 16 was, dat was mijn hobby.’
Inmiddels beslaat zijn receptenbestand duizenden verrukkelijke gerechten waaronder veel gave soepen. Want soep, daar lusten ze wel pap van, zeker die van Soupalicious. ‘Dit zijn allemaal goeie soepen, spannend, met een twist erin’, trapt Ramon af. ‘Moet ook wel’, vindt André, ‘Soupalicious is natuurlijk een heel gaaf concept dat andere mensen wil helpen, dan moet je daar ook echt eerlijke, pure soepen voor ontwikkelen zonder rotzooi erin. Daarnaast zit er ook meer groente in dan in de meeste andere soepen.’
En is het zoutgehalte laag. Dat is een spannende, vindt Ramon. ‘Als Nederlanders zijn wij natuurlijk gewend aan veel zout, zeker in soepen, maar we zien wel dat steeds meer mensen dat niet meer willen. Zoutverlaging is hot, dat lees en hoor je overal en met Soupalicious hebben we onlangs een heel traject afgerond rond zoutreducering zonder dat de soepen flauw worden. We vangen dit onder meer op met kruiden en het mooie is dat hierdoor de oorspronkelijke smaken weer meer naar boven komen. Het zuurtje van de tomaat bijvoorbeeld, echt lekker.’
Zelf hebben de heren natuurlijk ook een lievelingssoep. André smult van onze Marokkaanse harirasoep. ‘Elke Marokkaan heeft zijn eigen kruidenmix. Ik heb voor deze soep wel tien Marokkaanse mensen gevraagd naar hun samenstelling en op basis daarvan een eigen mix met veel kruiden gemaakt. Superlekker!’ Ramon mag ’s nachts worden gewekt voor onze Thaise maar ook onze Indiase currysoep. ‘Heerlijk. Beetje exotisch, beetje spicy en koriandersmaken. Kom maar op!’