Met elke kom Soupalicious doneer jij ook een kom soep aan de voedselbank bij jou in de buurt.
Met elke kom Soupalicious bestrijd jij food waste, want van de mooiste restgroenten maken wij gezonde en smakelijke soepen voor de voedselbank.
Met elke kom Soupalicious help jij mee betaald werk te creëren voor kwetsbaar talent.
Samen met onze afnemers hebben we inmiddels al 3 miljoen kommen soep gedoneerd en we groeien hard, dus er komt nog veel meer aan. Tom Hillemans is vice-voorzitter van VBN. Hij is heel blij met onze samenwerking en legt in dit filmpje uit hoe het werkt.
Er zijn 170 zelfstandige voedselbanken die dagelijks in totaal 100.000 mensen van eten voorzien. Hun koepelorganisatie, Voedselbanken Nederland, is partner van Soupalicious. Sterker nog: het bestuur stond mede aan de wieg van onze organisatie.
Samen met onze afnemers hebben we inmiddels al 1.75 miljoen kommen soep gedoneerd en we groeien hard, dus er komt nog veel meer aan. Tom Hillemans is vice-voorzitter van VBN. Hij is heel blij met onze samenwerking en legt in dit filmpje uit hoe het werkt.
En: voor alle transparantie: het VBN-bestuur controleert meerdere keren per jaar onze boeken om zeker te zijn dat we evenveel soep weggeven als dat we verkopen. One for one moet echt one for one zijn.
Wie zijn de mensen die bij de voedselbank lopen? Voor wie maken wij de soepen? De film ER IS GENOEG gaat over verborgen armoede en schaamte, maar ook over eigen kracht en trots van mensen die in armoede leven. De hoofdpersonen die documentairemaker Pim Giel volgt zijn inspiratiebronnen voor lotgenoten en iedereen die met zijn werk te maken heeft met armoede.
Als het één ding duidelijk maakt is dat het iedereen kan overkomen. Scheiding, ziekte, verlies van werk, faillissement van je bedrijf: life is what happens while making plans...
Ook los van je persoonlijke situatie kun je worden geraakt door grote gebeurtenissen in de wereld. Denk aan de oorlog in de Oekraïne, Covid-19, exploderende energieprijzen en torenhoge inflatie.
Wij maken twee soeplijnen. De eerste lijn betreft Soupalicious soepen. Deze premium soepen verkopen wij aan onder meer catering, horeca en supermarkten. Deze soepen zijn niet gemaakt van voedselverspilling omdat de reststromen die we krijgen steeds anders zijn. Soms hebben we bergen tomaten en andere weken alleen maar broccoli. Klanten moeten erop kunnen rekenen dat ze altijd dezelfde hoge kwaliteit Soupalicious soepen krijgen, dus kopen we de ingrediënten hiervoor in.
Maar… Soupalicious heeft een sociaal zusje, Souprise. Deze lijn maken wij exclusief voor de voedselbanken. Dit zijn prachtige koelverse soepen die alleen maar bestaan uit bouillon en heel veel restgroenten. Omdat de stroom restgroenten steeds anders is maken we heel diverse soepen. De ene keer 10.000 liter zoete aardappelsoep, de volgende week 10.000 liter tomaten-, broccoli- of bloemkoolsoep zoals in bijgaand filmpje het geval is.
Hoe worden onze voedselbanksoepen (Souprise) eigenlijk gemaakt? Die vraag intrigeerde twee jonge verslaggevers van Radio538 zo dat ze er de volgende podcast van maakten.
Luister podcastRuim een derde van al het geproduceerde voedsel bereikt onze monden nooit. Een ongekende en vooral onnodige verspilling die we echt moeten en kunnen voorkomen. Soupalicious is een oplossing voor food waste. We redden al een kleine 250.000 kilo prachtige tomaten, pompoenen, champignons, uien, courgettes, aardappelen, paprika’s, zoete aardappelen, broccolistronken van vernietiging en maakten daar heerlijke soepen van. Nu gaan we nog veel meer goed voedsel redden van vernietiging en verwerken tot heerlijke soepen voor mensen die ze niet kunnen betalen.
Als sociale onderneming willen we transparant zijn. De belangrijkste resultaten van ons werk delen we natuurlijk al op onze homepage: zoveel duizend kommen soep per dag doneren we nu en zoveel miljoen kommen hebben we al gedoneerd. Maar hoe zit het verder achter de schermen het enige bedrijf in food in Europa dat evenveel soep doneert als het verkoopt? Dat lees je hieronder.
De wereld leuker, socialer, lekkerder en slimmer doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.
Mensen zijn in staat tot wonderen. Sterker: we worden voortdurend omgeven door wonderen. De warme douche, de veilige straat, de gezondheidszorg op hoog niveau, dat je kan zeggen wat je denkt en dat we met zoveel mensen zo dicht op elkaar zo vredig kunnen leven. Ook hebben de meeste mensen nooit honger gekend. Elke dag is er eten in zo’n overvloed dat we een derde van ons voedsel weggooien. Maar…1 miljoen Nederlanders slaat geregeld een maaltijd over uit geldgebrek. Die mensen aan voldoende eten helpen is onze uitdaging.
Met magische soepen onze klanten verleiden samen met ons een positief voetafdrukje achter te laten. Geen druppel op een gloeiende plaat zijn maar een straaltje zon op een loodgrijze dag. Hierbij willen we zoveel soep verkopen dat we samen met onze afnemers daarmee iedere klant van elke voedselbank in Nederland wekelijks gezonde soep kunnen geven, bereid met geweldige groenten die anders worden vernietigd door een team met veel kwetsbaar talent dat zo werk en waardigheid geniet.
Tot mei 2024 doneerde Soupalicious ruim 3 miljoen kommen soep aan de Nederlandse voedselbanken, oftewel > 600.000 liter koelverse soep. Dit doen wij onder de merknaam Souprise, een merk dat we exclusief voor de voedselbanken voeren.
Tot mei 2024 gebruikten we > 300.000 kilo reststromen aangezien alle Souprise soepen voor de volle honderd procent worden bereid met reststromen. Per kilo reststroom besparen we 3 kilo CO2-uitstoot (bron: Stichting Samen tegen Voedselverspilling) waarmee het totaal aantal bespaarde kilo’s CO2 uitkomt op > 900.000.
In totaal leidden we 30 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op voor een baan in de hospitality sector. Hiervan vonden er 16 betaald werk, soms ook in andere sectoren.
Merkbelofte van Soupalicious is: met elke kom Soupalicious doneer je ook een kom soep aan de Voedselbank. One for one. Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN) controleert hiervoor elke kwartaal onze cijfers. Zo zien zij er al zeven jaar op toe dat wij onze belofte waarmaken.
Voedselbanken Nederland is de belangrijkste. Met Koninklijke Vezet, de groentesnijder van alle AH-vestigingen in Nederland en Belgie, hebben wij een partnerschap waarbij zij hun reststromen aan ons geven om voedselbanksoepen mee te maken. Ook werken wij zo met andere snijderijen / groothandels in groenten en fruit. Daarnaast vinden wij in vrijwel iedere vaste afnemer een ambassadeur voor ons concept. Tenslotte zijn wij actief lid van de stichting Samen tegen Voedselverspilling.
Wij keren geen winst uit, maar herinvesteren die in de onderneming.
Wij streven ernaar medewerkers marktconform te belonen. De DGA / directeur krijgt het minimale DGA-salaris. Daarnaast investeren wij graag in de ontwikkeling en het welzijn van onze medewerkers.
Milco Aarts, algemeen directeur verantwoordelijk voor sales
Jan Bloem, financieel verantwoordelijk
Lucas van Meer, organisatorisch verantwoordelijk
Wouter Schotsman, operatie, inkoop, reststromen
Marga Mulder, operatie, crm
Daarnaast beschikt Soupalicious over een groot netwerk van betaalde en onbetaalde deskundigen op het gebied van voeding, productontwikkeling, contentcreatie, sales, marketing, fiscaal-juridische zaken en productontwikkeling.
Ook werkt Soupalicious nauw samen met Voedselbanken Nederland op het gebied van acquisitie en promotie. Daarnaast is contractueel vastgelegd dat Soupalicious als enige soepmerk het one for one principe voert: 1 kom soep voor jou is ook 1 kom soep voor de voedselbank. Het bestuur van de Voedselbank controleert elk kwartaal de verkoop- en donatiecijfers.