Je kunt waanzin ook opeten

Deze week worden de eerste duizenden liters voedselbanksoep gemaakt van pompoenen die we zelf van het land hebben geraapt (met dank aan Cor en Johan Peter en hun team). 20 ton prachtige groente die anders zou wegrotten. Het is zo logisch om dit voedsel te redden, maar ook zo moeilijk. Daarom zijn we er extra blij mee.

Waarom is redden zo moeilijk en waarom is goed eten weggooien zo makkelijk? Die waanzin heeft te maken met economie, met snelheid, met eisen die we volgens de supermarkten zelf aan eten stellen en uiteindelijk natuurlijk met maximaal geld verdienen. We slopen ons huis, verkopen dak en verwarming in de zomer en zijn trots op de winst. En ach die winter, dat zien we dan wel weer...

Maar verandering begint wel vaker klein. We kunnen nu 25.000 liter soep maken van geweldige groenten die anders waren weggegooid. Soep voor mensen die gezond eten niet meer kunnen betalen. Het is natuurlijk nog maar een druppel op de gloeiende plaat; zo kregen we afgelopen week 80 ton pompoen aangeboden die we nog niet konden verwerken.

Maar hoe klein ook, elk jaar zullen we groeien, en, belangrijker; hiermee hebben we toch weer een nieuwe oplossing gevonden tegen food waste: je kunt die waanzin ook gewoon opeten.

Op de foto; de mannen die onze pompoenpret mogelijk maakten