Minder zout, meer smaak in al onze soepen

Edwin van Gent is leider van het chefteam van Unilever Food Solutions (UFS).  In een vorig leven kookte hij een Michelinster op de gevel bij zijn toenmalige werkgever, nu is Edwin nauw betrokken  bij het verder reduceren van het zoutgehalte in de Soupalicious soepen. Zijn conclusie? ‘Minder zout levert meer smaak op. Ik vind de vernieuwde soepen van Soupalicious een echte aanrader.’

We hebben de gedwongen pauze van de laatste maanden aangegrepen om het zoutgehalte van onze 20 soepen verder te verlagen. Drie ervaren koks stelden hun smaakpapillen beschikbaar. Een intensief proces. Soms was het slikken, soms smullen, maar aan het einde de rit zijn we er in geslaagd het zoutgehalte in onze soepen met gemiddeld liefst 25 procent te verlagen. Een klein wonder omdat de smaak van de soepen geweldig bleef.

‘Ik vind oprecht dat de kwaliteit van de Soupalicious soepen nu heel erg goed is’, zegt Van Gent. ‘Het zijn vers gekookte soepen en dat proef je ook echt. Neem bijvoorbeeld de spinaziesoep; de spinazie is groen, smaakt naar spinazie en ruikt naar spinazie. Hele goeie, verse soep. Je ziet daarnaast dat mensen ook steeds meer kijken naar koelverse soepen met een gezonde uitstraling, dat is wat  deze soepen absoluut hebben.’

Zout wordt al langer op de korrel genomen door voedingsdeskundigen. Te veel is slecht en er zit al snel te veel in ons eten. Vandaar dat we er ook kritisch naar (blijven) kijken. Samen met onze drijvende krachten, topkoks en productontwikkelaars André van Vroenhoven en Ramon van der Wel. En natuurlijk met de man met de fluwelen tong, Edwin van Gent: ‘Absoluut blijft dit een focuspunt. Ik moet ook heel eerlijk bekennen dat ik een chef ben die graag zout gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar ik constateer ook dat in sommige soepen van Soupalicious echt te veel zout zat. Dat is zonde, dan proef je niet alle ingrediënten meer die erin zitten.’

Toch hebben nog steeds veel mensen de neiging om extra zout of maggie toe te  voegen zonder eerst te hebben geproefd. ‘Ach’, relativeert Edwin, ‘het mooie van iets eruit halen is dat je het ook weer kan toevoegen. Al zou ik nooit iets hoger op smaak brengen voor ik het geproefd heb. Minder zout heeft echt nog meer balans gebracht in de soepen van Soupalicious, de smaken zijn subtieler en voller. Echt een aanrader.’