Week van de circulaire economie

Bonjour. Deze week staat in t teken van de circulaire economie. Uitgelezen moment om jullie mee te nemen in onze wondere wereld van de geweldige, geredde groentes. Plus een foto uit de oude doos. Uit 2015 om precies te zijn, toen we met stoom, kokend water en een paar flinke eetlepels passie afgekeurde groenten promoveerden tot geweldige soep voor de voedselbanken. Dat ging zo: Elke dag stopte er wel een bestelbus voor ons restaurant met daarin allemaal geweldige ingrediënten. Pompoenen om te zoenen, tomaten die je verliefd tegemoet glommen en stronken broccoli waar je u tegen zei. Geweldige groenten, maar afgekeurd. Waarom was voor ons een compleet raadsel. O ja, 1 keer zat er tussen een lading van 600 kilo tomaten er een met drie plekjes schimmel. Reden om de hele pallet richting vuilnis te duwen. Wij maakten er verrukkelijke tomatensoep van, 1200 liter, minus die ene met plekjes. Ander voorbeeld: we kregen dozen vol vers gesneden groenten, 1500 kilo schoon aan de haak. Waarom? Ze waren door een stickerautomaat geduwd die even zonder stickers zat. Het apparaat vullen met nieuwe stickers en de dozen er nog eens doorheen duwen? Nah, past echt niet in het proces.

Zo hebben we inmiddels zo’n 250.000 kilo geweldige groenten omarmd, geknuffeld, geboend, gewassen en verwerkt tot waardevol voedsel. En gered van de vuilnisbelt. Dat is circulaire economie, maar voor ons is het de normaalste zaak van de wereld. Er wordt trouwens gruwelijk veel verspild en dus zit er maar 1 ding op: gruwelijk veel gruwelijk lekkere en gezonde soep maken. Het is onze droom om 250.000 kilo goede groenten per maand te redden en daar een half miljoen liter soep van te maken. Zo heeft elke klant van de voedselbank wekelijks een liter goede soep. Dat kan als heel veel mensen Soupalicious gaan kopen: 1 kom voor jou, 1 kom voor de voedselbank. Het nieuwe normaal in de eeuw van de circulaire economie.