Wie wil helpen soep te maken voor de voedselbank?

In de strijd tegen voedselverspilling heeft Soupalicious, onder leiding van Marga Mulder en Milco Aarts, een bewonderenswaardige actie ondernomen. Vandaag hebben ze 1000 pakjes passata opengesneden om daar 1000 liter smakelijke tomatensoep van te maken voor de Nederlandse voedselbanken. Soupalicious staat bekend om het maken en verkopen van soepen aan bedrijven, instellingen en supermarkten volgens het "one for one" principe: voor elke kom soep die wordt verkocht, wordt er ook een kom soep gedoneerd aan de voedselbank, om iemand te helpen die het zich niet kan veroorloven.

Wat deze actie nog indrukwekkender maakt, is dat alle soepen van de voedselbanken, inmiddels meer dan 2,5 miljoen kommen, voor 100% zijn gemaakt van reststromen. Deze reststromen bestaan uit hoogwaardige groenten die anders simpelweg zouden worden weggegooid. Het is moeilijk te begrijpen waarom dergelijk voedsel wordt verspild in onze wereld.

Het opensnijden van de pakjes passata is een nauwkeurig werkje waarbij een stanleymes wordt gebruikt. Het vereist concentratie, maar na een half uur voel je je volledig zen en waarschijnlijk ook lichtrood vanwege het rondspattende tomatensap. Maar de inspanning is de moeite waard, want het resultaat is verbluffend lekkere soep.

Veel mensen vragen zich af waar Soupalicious al die reststromenvandaan haalt. Bijna 99% van de ingrediënten komt van snijderijen, boerderijen en groothandels. Slechts 1% bestaat uit voorverpakte producten, zoals de passata die ze nu hebben ontvangen. Op foto's zou je denken dat Soupalicious failliet is en dat de directie nu in een slachterij werkt, maar dat valt mee. Ze "slachten" passata, wat een redelijk diervriendelijk proces is. Ze hebben 25. 000 pakjes van 500 gram gekregen en hebben er al meer dan duizend geopend in slechts een paar uur.

Er liggen echter nog 24.000 pakjes passata die vóór eind augustus verwerkt moeten worden. Daarom zijn ze op zoek naar mensen met een hartje die een handje willen helpen. Iedereen kan meedoen, of je nu altijd al goede dingen doet of dat je pas na 70 jaar voor het eerst de drang voelt om iets voor een ander te betekenen. Als je ons wilt helpen, ben je welkom om een dagdeel mee te werken en te helpen bij het maken van tongstrelend lekkere soep voor mensen die het minder hebben. De locatie is Katwijk aan Zee, dus na een paar uurtjes werken kun je genieten van de kustlijn en de frisse zeelucht.

Als beloning bieden Marga en Milco een dikke knuffel naar keuze aan. Dus of je nu een ervaren weldoener bent of voor het eerst opstaat om iets voor anderen te betekenen, laat het hen weten. Jouw hulp kan het verschil maken en bijdragen aan een wereld met minder voedselverspilling en meer solidariteit.